Πως να νηστέψουμε «σωστά» και τα οφέλη της νηστείας.
Στην δεκαετία του 60’ όλοι μιλούσαν για την Κρητική Διατροφή, η οποία χάριζε μακροζωία και καλοζωία, συγκριτικά με τις άλλες χώρες του κόσμου (Μελέτη των Επτά Χωρών)

Πως να νηστέψουμε «σωστά» και τα οφέλη της νηστείας.

Στην δεκαετία του 60’ όλοι μιλούσαν για την Κρητική Διατροφή, η οποία χάριζε μακροζωία και καλοζωία, συγκριτικά με τις άλλες χώρες του κόσμου (Μελέτη των Επτά Χωρών). Έτσι προέκυψε η «μεσογειακή διατροφή» καθώς το απέδωσαν στο ελαιόλαδο αλλά δεν έλαβαν υπόψη τον τρόπο ζωής των κρητικών, όπου η νηστεία κατείχε σημαντική θέση.

Η νηστεία αποτελεί μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα. Επίσης, είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη καθώς απέχουμε από τα ζωικά προϊόντα. Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας, μας παρέχουν αρκετές φυτικές ίνες αλλά και φυτικές πρωτεΐνες με μηδαμινό λίπος. Όταν συνδυαστούν κιόλας με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), δίνουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. ‘Έτσι λοιπόν, η νηστεία αποτελεί μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα (μειώνει τα λιπίδια στο αίμα και την- πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο) αλλά και από καρκίνους και άλλα νοσήματα.

Βέβαια, είναι πιθανόν να παρουσιαστούν ελλείψεις σε κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο (κίνδυνος για οστεοπόρωση), τον σίδηρο και την βιταμίνη Β12 (κίνδυνος για αναιμία), λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά και το κρέας αντίστοιχα. Παρόλα αυτά δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα τρόφιμα, που επιτρέπονται στην νηστεία και είναι πλούσια στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας.

Τρόφιμα πλούσια σε Ασβέστιο

  • Eμπλουτισμένο Γάλα σόγιας
  • Φυτικό τυρί
  • Λάχανο κατσαρό
  • Φασόλια άσπρα
  • Αμύγδαλα
  • Ταχίνι/ σουσάμι
  • Χαρουπάλευρο
  • Μεταλλικά νερά
  • Μπρόκολο

Τρόφιμα πλούσια σε Σίδηρο

  • Όσπρια – Σόγια
  • Σπανάκι- Μπρόκολο
  • Φύτρο σιταριού
  • Θαλασσινά
  • Ξερά φρούτα
  • Ξηροί καρποί
  • Βρώμη

Βάλτε μαζί Βιταμίνη C (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνια) για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Τέλος, προσέξτε κάποια συχνά «λάθη» που γίνονται κατά την διάρκεια της νηστείας και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς:

  • Προσοχή στις ποσότητες κυρίως στα νηστήσιμα που είναι πλούσια σε ενέργεια (Χαλβά, ταχίνι, ταραμά, ζυμαρικά, ψωμί, θαλασσινά )
  • Προσπαθήστε να χορτάσετε με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη στο γεύμα σας
  • Κάντε συχνά γεύματα με πιο σημαντικό το πρωινό
  • Προσέξτε το τρόπο μαγειρέματος – μέτρο στο ελαιόλαδο και τα τηγανητά
  • Κάντε εβδομαδιαίο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων (όσπρια, λαδερό, φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, ψάρι, ζυμαρικά, χορτόπιτες, γλυκά)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest