Οι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού!
Έφτασε το καλοκαίρι, μια περίοδος διακοπών και χαλάρωσης, κατά την οποία οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν.

Οι διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού!

Έφτασε το καλοκαίρι, μια περίοδος διακοπών και χαλάρωσης, κατά την οποία οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν. Η αυξημένη θερμοκρασία, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση αλλά και οι συχνές παρέες αποτελούν μερικούς λόγους, για τους οποίους αρκετοί σκέφτονται την διατροφή τους και πως πρέπει να προσέξουν είτε για να συντηρήσουν το βάρος τους είτε για να μην έχουν προβλήματα υγείας. Η επαρκής ενυδάτωση είναι ένα βασικό θέμα το καλοκαίρι ειδικά τις μέρες του καύσωνα αλλά και άλλοι διατροφικοί μύθοι που έχουν επικρατήσει κατά καιρούς.

Η ενυδάτωση του οργανισμού γίνεται όταν πίνουμε νερό.

Για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού απαιτείται αρκετή πρόσληψη νερού την ημέρα (9 ποτήρια για τις γυναίκες και 13 ποτήρια για τους άνδρες) αλλά και υγρών που μπορούν να προσληφθούν είτε από ροφήματα όπως φυσικό χυμό φρούτων, άπαχο γάλα, τσάι από βότανα είτε από τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως τα φρούτα, τα λαχανικά (π.χ. καρπούζι, αγγούρι) ή το άπαχο γιαούρτι.

Όταν διψάμε πρέπει να πίνουμε παγωμένα ροφήματα.

Προτιμήστε τα δροσερά και όχι τα πολύ παγωμένα ροφήματα, καθώς αυτά θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της δίψας και θα σας δροσίσουν. Τα παγωμένα ροφήματα δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και επομένως δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Γι’ αυτό όταν πίνουμε κάτι ιδιαίτερα παγωμένο, όχι μόνο, δεν ξεδιψάμε, αλλά θέλουμε συνεχώς να πίνουμε κάτι για να ικανοποιούμε τη δίψα μας.

Μια παγωμένη μπύρα είναι ότι πρέπει για να ξεδιψάσουμε.

Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά όπως μπύρα, κρασί, ούζο κα. που συνηθίζεται το καλοκαίρι, καθώς δεν αποτελούν καλό ενυδατικό μέσο. Στην πραγματικότητα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ οδηγούν σε αφυδάτωση και δεν μας ξεδιψούν με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φορτώνοντας τον οργανισμό μας με ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγουμε τα καυτερά φαγητά.

Αν το αντέχετε και δεν αντενδείκνυται επιλέξτε ελαφρώς πικάντικα και καυτερά φαγητά αφού όσο παράδοξο και αν φαίνεται βοηθάνε τις ζεστές μέρες. Η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας που προκαλούν, δημιουργεί εφίδρωση (ιδρώτα) και μαζί με την παράλληλη κατανάλωση νερού αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Βέβαια, απαιτείται προσοχή τον τρόπο μαγειρέματος καθώς φαγητά πλούσια σε λίπος είναι πιο δύσπεπτα, με συνέπεια να «κουράζεται» ο οργανισμός για να ολοκληρωθεί η πέψη τους. Έτσι, η παρατεταμένη πέψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος μας και μας κάνει να ζεσταινόμαστε πιο πολύ. Συνεπώς μαγειρέψτε ελαφρά, χωρίς πολλά λίπη, αλλά προσθέστε λίγο πιπεράκι παραπάνω στα φαγητά σας.

Το καλοκαίρι τα φρούτα είναι πιο γλυκά, οπότε παχαίνουν.

Όλα τα φρούτα περιλαμβάνουν 15 γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα, οπότε η θερμιδική απόδοση κάθε φρούτου εξαρτάται καθαρά από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Βέβαια επειδή τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πιο νόστιμα (και όχι πιο γλυκά), υπάρχει η τάση να καταναλώνονται- μεγάλες ποσότητες οπότε όντως να προσλαμβάνονται πολλές θερμίδες. Σύμφωνα με τις συστάσεις, την ημέρα μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 3 μερίδες φρούτων, όπου μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε μία φέτα καρπούζι ή πεπόνι, 4 βερίκοκα, ένα ροδάκινο, 10 κεράσια ή 15 ρόγες από σταφύλια.

Ειδικά το καλοκαίρι, τα φαγητά πρέπει να περιέχουν περισσότερο αλάτι.

Η σύσταση είναι η κατανάλωση άλατος κατά περίπτωση καθώς- κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η πρόσληψη αλατιού επειδή περιέχει νάτριο (έναν βασικό ηλεκτρολύτη), μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της δίψας αλλά και να συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, άρα στην μικρότερη απώλειά τους λόγω ζέστης. Ωστόσο, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως τα άτομα με υψηλή πίεση ή όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα νεφρικής ή καρδιακής λειτουργίας, πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού τους και όχι να υιοθετούν την αντίληψη πως το καλοκαίρι πρέπει να τρώμε περισσότερο αλάτι. Έτσι κι αλλιώς, οι μελέτες δείχνουν ότι η μέση πρόσληψη αλατιού στον ελληνικό πληθυσμό είναι ήδη αυξημένη σε σχέση με αυτήν που θα έπρεπε, οπότε δεν συστήνεται περαιτέρω αύξηση.

Η υπερβολική ζέστη «κόβει» την όρεξη.

Το καλοκαίρι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών- το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη θερμοκρασία και την αντιμετωπίζει με δύο τρόπους, με την μειωμένη πρόσληψη τροφής, γιατί με την κατανάλωση τροφής το σώμα παράγει περισσότερη θερμότητα και με την αποβολή νερού, τον ιδρώτα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τις μεσημεριανές ώρες, άσχετα με το αίσθημα της όρεξης. Η ζέστη δεν μειώνει την όρεξη, απλά προσαρμοζόμαστε στις κλιματικές συνθήκες της εποχής.

Οίνος ευφραίνει… καρδίαν!

Από αρχαιοτάτων χρόνων το κρασί είχε συσχετιστεί με την διατροφή των ανθρώπων στις μεσογειακές χώρες και ειδικά στην Κρήτη, όπου η κατανάλωση του κρασιού αλλά και της τσικουδιάς έχει εξέχοντα ρόλο τόσο στα εορταστικά τραπέζια όσο και στο καθημερινό γεύμα. Η μελέτη για τα οφέλη της κατανάλωσης του κρασιού στην υγεία ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες στην Γαλλία, όπου παρατηρήθηκε το «Γαλλικό Παράδοξο». Η διατροφή των Γάλλων ενώ είναι πολύ πλούσια σε ολικό και κορεσμένο λίπος, γνωστοί παράγοντες για την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής υγείας, οι Γάλλοι εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης παρατηρήθηκε συχνή μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, στην οποία τελικά αποδόθηκε το «παράδοξο».

Σήμερα, μετά από πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο, έχει αποδειχθεί ότι το κρασί, εξαιτίας των συστατικών που περιέχονται στο σταφύλι, των πολυφαινολών και ειδικά της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στην φλούδα του σταφυλιού, διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
  • Βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία και συμβάλει στις διάφορες διαδικασίες μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης.
  • Βελτιώνει την ρύθμιση του σακχάρου μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και μειώνοντας την ινσουλινο-αντίσταση.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδες δράση.
  • Βάσει όλων των παραπάνω δράσεων, μειώνει την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή θάνατο οποιασδήποτε αιτιολογίας, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως το Πάρκινσον και την σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Για τις γυναίκες, μπορεί να μιμηθεί την δράση των οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών που η παραγωγή τους μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και προστατεύοντας από την οστεοπόρωση.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλα τα παραπάνω οφέλη αφορούν την ΜΈΤΡΙΑ κατανάλωση κρασιού, η οποία αναφέρεται σε 1 ποτήρι κρασιού (150mL) για τις γυναίκες και 2 ποτήρια κρασιού για τους άντρες ανά ημέρα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η υπερβολική κατανάλωση κρασιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι και θάνατο. Για αυτό, δεν συστήνεται σε όσους δεν πίνουν κρασί να ξεκινήσουν, μιας και υπάρχει κίνδυνος να υπερβούν την μέτρια κατανάλωση. Επίσης τα οφέλη αυτά μεγιστοποιούνται όταν η κατανάλωση κρασιού συνδυαστεί με την Κρητική διατροφή, που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

Συμπερασματικά, μιας και άρχισε η περίοδος του τρύγου και η παραγωγή του κρασιού, αξίζει να γνωρίζουμε τα οφέλη του αλλά και να μην ξεχνάμε ότι παν μέτρο άριστο!

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest